Tavitündér és a bányarém

Tavitündér és a bányarém

Underground legendák 1. és egy könnyedebb téma

2020. október 27. - ...És a bányarém

Underground legendák 1. rész- Fekete István

Bencés szerzetestanárnak készült, meg volt a helye a pannonhalmi apátságban, mégis a föld alatti világot választotta, és ebben a választásában a mai napig kitart. Jól tette. 1984-től kezdve szűnni nem akaró lelkesedéssel irányítja a céget, amely túlélt rendszerváltást, tulajdonosok jöttek és mentek, az ország mélyszinti bányászata a nehéziparral együtt ment a levesbe, de a vagonok, a rakott kamionok csak jöttek kifelé a telephelyekről.

reblog_1_20201027_04.png

Fenyőfő I. és II. bányaüzemben közelről is megtapasztalhattam a bányászat szépségeit, erről is tanúskodnak a filmbeli archív fotók. Az üzemvezetővel gyakran találkoztunk, többek között a váratlan éjszakai razziák alkalmával, ahol, mivel nem vagyok jó alvó, nem buktam meg.

reblog_1_20201027_01.png

Fenyőfő bányaüzemek kimerülése után Bakonyoszlop-II üzem termelt bauxitot idén áprilisig, jelenleg szünetel a termelés. A bánya szervezett keretek között látogatható.

reblog_1_20201027_02.png

Jelenlegi gyakorlatunk szerint, ha a riportalany megemlít egy fontos helyszínt, az illusztrációhoz nem a netről kukázok össze valamit, hanem kiszállunk a helyszínekre. Ez egyrészt jelentősen megnöveli az egy-egy videó elkészítéséhez szükséges időt és energiát, másrészt viszont a felkeresett helyszínek további videókhoz adnak ötletet.

reblog_1_20201027_06.png

A szüneteltetés előtti utolsó munkanapon sikerült kamerával végigjárni az üzemet, maga a riport már nyár végén készült.

reblog_1_20201027_05.png

A sorozatot folytatni kívánjuk, már készülőben vannak további riportfilmek.



A cseszneki várhegy titka!

Viszonylag gyorsan, néhány nap alatt sikerült összehozni első 4k minőségű felfedező-kisfilmünket. Nem bányászati témájú, inkább az urbexes tartalmakhoz áll közelebb.

reblog_2_20201027_01.png

Egy közeli faluban, Cseszneken élt egy legenda, miszerint a várnak volt egy tikos kijárata, a jelenleg Via Ferrata pályákkal telerakott Kőmosó völgyi szurdok alján. Ennek jártunk utána.

Bányarém

A bejegyzés trackback címe:

https://tavitunderesabanyarem.blog.hu/api/trackback/id/tr3516260024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása