Tavitündér és a bányarém

Tavitündér és a bányarém

...És elkezdtünk filmezni

2020. június 22. - ...És a bányarém

Sziasztok!

Gyakorlatilag nulla videós múlttal rendelkeztünk, ennek oka volt: Ugyan már húsz éve is rendelkeztem ötletekkel, sőt komplett forgatókönyet is írtam, de elérhető, normális minőségű technika nem állt rendelkezésre. Az S8-as, 16-os film ideje rég lejárt, a 35 mm-es kamerák és a hozzá tartozó stúdiótechnika, a filmlabor amatőrök számára sosem volt megfizethető, ma sem az. Ami egyáltalán rendelkezésre állt, az a VHS, Hi8, D8, mind az amúgy is gyalázatos minőségű képcsöves TV technikára épültek.

Ma gyakorlatilag bárki készíthet tartalmat, akár 4K minőségben is, csak ötlete, tehetsége és kitartása legyen hozzá. A Youtube rogyásig van "tutorial" kisfilmekkel, amelyekből megtanulhatod a... De mit is? Itt vesztem el az erdőben. Olyan fantasztikus oktatóvideókat találtam, hogy kiégett a szemem. Kislány kiáll a nyilvánosság elé és elmondja, micsoda minőségű kamerát kapott az anyukájától. Influencerek magyarázzák el, hogy tartsd a kamerát, hogy állítsd be a fényeket, de olyan hangsúllyal, mintha az óvodás csoportot oktatnák. Persze, van akinek ők is újat tudnak mondani, de azoknak aztán mondhatja bárki: A Youtube tartalmainak jelentős része ma is remegő kézben, függőlegesen tartott mobillal készül, kritikán aluli megvilágítással. Itt volt némi előnyöm, mert a 35 mm-es korszakban rengeteg természetfotót készítettem, egy tükörreflexes géppel, ott nagyon kellett figyelni a beállításokra, mert az eredmény csak jóval később, a laborban előhívatott fotókon volt először látható.

Így hát nem volt jobb ötletünk, nekiálltunk a fotós tapasztalataimból kiindulva, aztán lesz ami lesz. Kimentünk a természetbe, gyakoroltuk a különböző beállításokat, snitteket, kameramozgásokat. Hamar rájöttünk hogy állvány vagy stabilizátor nélkül sok mindent lehet csinálni, csak élvezhető minőséget nem. Elkezdtük beszerezni a szükséges eszközöket. Ez pont a járvány hazai megjelenésének első napjaira esett, tehát lényegében a teljes bizonytalanságban ugrottunk bele a "vállalkozásba".

280_kiralykut_2.jpg

A hangfelvétellel kapcsolatban már lényegesen több előképzettségem volt. Aki valamennyire ismer, tudja hogy mivel foglalkoztam ezelőtt húsz évig... Ám a rendezvényeken szerzett tapasztalat semmit nem ér terepen, ahol nem hallod mi kerül a felvételbe, ellenben a tavaszi szél víz helyett veszett dübörgést árasztott a mikrofonokba, az első éles forgatási nap teljes hanganyaga mehetett a kukába. A következő forgatásnál már megoldottam valamennyire a szélvédelmet, hogy hogyan, az más kérdés. A szőrös szélvédővel körbetekert csiptetős mikrofon úgy néz ki a nyakunkban, mintha egy döglött kisállat lógna ott. Az otthoni stúdióban, az amúgy is meglévő hangtechnika segítségével lényegesen egyszerűbb minőségi beszédhangot felvenni, ezért az első néhány kisfilmben ez dominál, de a helyszíni hangfelvételek egyre több szerepet kapnak.

tunder_a_banyaban.png

A vágásra is olyan tanácsokat kaptam a "tutorial"-okban, hogy a maradék hajam is égnek állt: "Menj fel a torrentre, töltsd le a (...) szoftvert és hozzá a (...) cracket és kezdj videózni!" Én, aki mindig a legális irányba mozdultam, most kezdjek el kalózkodni? Szerencsére a linuxos közösség segítségével megtaláltam a megfelelő programokat, amelyekkel eddig minden felmerült problémát sikerült megoldani.

kdenlive.png

Persze bőven van még mit tanulni, ellesni a nagyobbaktól, ez talán nem szégyen. Főként a beszédtechnikát, jó lenne túl esni a lámpalázon és megpróbálni kamera előtt ugyanúgy beszélni, mintha nem lenne ott...

Bányarém

A bejegyzés trackback címe:

https://tavitunderesabanyarem.blog.hu/api/trackback/id/tr3915907636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása